Når vi nå skriver 2016, så er den norske styringsrenta på et historisk lavt nivå. Og lavere vil den trolig bli i fremtiden, skal vi tro ekspertene, noe som er positivt for deg som har mye gjeld hos banken. For når Norges Bank senker styringsrenta, så blir rentenivået hos de norske bankene lavere. Men fortsatt er det ikke alle banker som tilbyr lave renter og gode priser. Dersom du kan spare flere tusen på å bytte bank – vil du gjøre det?

Spar penger på boliglånet

Den desidert største utgiftsposten hos folk flest når det kommer til banktjenester, er boliglånet. Selv om rentenivået nå er historisk lavt, og at de fleste nordmenn har en rente mellom 2,50 til 3,50 prosentpoeng (sammenlignet med på 90-tallet, da renten gjerne var på rundt 15 prosent!), så er det fortsatt mulig å spare mye penger. Ser vi for oss at du ligger i den dårlige enden av skalaen, der rentenivået er på 3,50%, så vil du kunne krype ned mot 2-tallet dersom du bytter til riktig bank.

Og for et lån på 2-3 millioner kroner, så vil dette kunne utgjøre mellom 1000 til 2000 kroner spart hver eneste måned. Det er altså penger du sparer på renter og gebyrer – avdragene blir ikke mindre, slik at nedbetalingen der fortsetter som vanlig. Ser vi for oss at du sparer 2000 kroner i måneden, altså 24 000 kroner i året, så kan du sette alle disse pengene på avdrag på lånet. I løpet av fire år har du betalt ned nesten 100 000 kroner «ekstra» i forhold til hva du hadde gjort tidligere.

Spar penger på forsikring

Det er ikke bare boliglånet som koster norske bankkunder penger. Også forsikring er noe de fleste er nødt til å ha, og prisforskjellene her kan være stor på tvers av bankene. Mange banker gir deg gunstige priser dersom du er helkunde – altså at du samler både lån, konto og forsikringer hos samme bank. Derfor kan det lønne seg å flytte alle tjenestene du har dersom du først skal bytte bank. Ser vi for oss at du har både forsikring på bolig, bil, personer, innbo og reise, så utgjør dette en god del hundrelapper i måneden. Kanskje kan du spare ganske mye på å bytte bank.

Bankene vil ha deg

Som førstegangskjøper når du skal innå boligmarkedet, så får du neppe et like godt tilbud som når du allerede har vært boligeier og bankkunde i noen år. Dette fordi egenkapitalen som regel er mindre, samtidig som den økonomiske situasjonen kanskje ikke like stabil. Følgelig er du et mer attraktivt «bytte» for bankene når du vil bytte bank.

Derfor vil bankene strekke seg langt for å gi deg et godt tilbud når du kontakter dem. Ta gjerne kontakt med ulike banker, og husk at det er lov å forhandle her. Det første tilbudet du får fra banken er garantert ikke det beste du kan få. Faktisk bør du alltid avslå det første tilbudet – og vent heller på det neste!